Titel

Bierlokaal Schoonewil

Bierlokaal Schoonewil

Thursday, 25 June 2015
Bergweg 80

Auteur: Wally

Het Oude Noorden herbergt een kroegendichtheid waar je u tegen zegt. Daarom mag het geen verbazing wekken dat de vierde kroeg die bezocht wordt in het kader van deze kroegencyclopedische webstek voor de tweede maal al in deze wijk ligt. We verplaatsen ons echter wel naar nog noordelijker contreien in het Oude Noorden, naar het grensgebied met de kakkers van Hillegersberg, in het buurtje Soetendaal. Daar is het heerlijk toeven en wonen mensen, die vinden dat ze heel erg bijdragen aan een positieve verhipsterisering van de wijk. Hardlopen langs de Rotte, een blik werpen op de oldschool aandoende Lutherse kerk, die feitelijk van na de oorlog is, of een Edelweiss wegtikken in Schoonewil, het kan allemaal (vooral het laatste is aan te bevelen!).

Het was vandaag een schitterende zomerdag. Dus geen reden om droefgeestig binnen te hangen op een van de vrij recent geplaatste chesterfields. Of bij kaarslicht aan de houten tafels te jammeren over de regen buiten. Ook geen reden om een van de twee pooltafels te gebruiken en aan de bar te ouwehoeren met de vriendelijke barman/eigenaar (het is er mede door hem beter op geworden en dat mag ik zeggen, want ik kom hier al jaren). Of om te paffen in het rookhok waar je je kont niet kan keren en daardoor een gezellig gesprek moet aanknopen met een medepaffert.

Nee, het is tijd om buiten te zitten. Om tussen de coniferenbakken, de langsrijdende tram, de passerende fietsster met een zwart kratje van de MarQt op de bagagedrager boven haar voorwiel en het uitzicht op een Porsche die eigendom is van een louche buurtbewoner, de mensheid in je op te nemen. Om een blik te werpen op de rollatorgebruikers die uit het zorgcentrum van Humanitas naar buiten rollen, of op de gestresste ouders in het spitsuur van hun leven ,die even na zevenen nog snel de Dirk bezoeken zodat hun kroost wat chips heeft voor vanavond.

Intussen drink je die halve liter Edelweis zo leeg en bespreek je de wereldpolitiek en de kwestie of je al een grijze haar hebt of niet. Mensen bewegen stoelen op het terras om ze dusdanig te clusteren dat ze een sociale houding tegenover elkaar kunnen veinzen. En je werpt nog eens een blik op die gokautomaat daar binnen, maar het is te warm om je echt te kunnen verleiden tot het verlaten van het terras. Dat is mooi voor de poolers, want dan hoeven ze niet hun keu tegen je achterwerk aan te porren als ze willen stoten. Schonewil, ik vind je leuk. Maar misschien is dat wel vooral omdat ik zoveel tijd met je heb doorgebracht. Gewenning enzo.

Meer weten/zien ?

Dat ze in het Soetendaalse buurtje erg tevreden zijn met hun existentie proberen ze je hier duidelijk te maken.

Een mooi filmpje over de Lutherse kerk om de hoek.

De (naar ik vermoed oude) website van het café dat inmiddels bijna een eeuw bestaat.

Hipster rating edit

Hipster rating

2
,8
Total votes: 1181

Titel

Tafelkleedjes rating

2
,6
Total votes: 1095