Titel

Café Biljart Schieweg

Café Biljart Schieweg

Saturday, 17 October 2015
Schieweg 158

Auteur: the Architect

Voor wie uit het noorden van Nederland met de auto Rotterdam betreedt, is de Schieweg de poort naar het centrum. Hier doet de jaloerse Amsterdammer zijn eerste indrukken van de stad op en helaas is het niet het mooiste wat we te bieden hebben. Het is een allergaartje van Pizza/Shoarma zaken, sexshops en fietsenmakers. Rotterdam staat vol mooie panden van rond 1900. Dat dit bouwjaar niet garant staat voor schoonheid bewijst de Schieweg.

De poort naar Rotterdam bevat ook een aantal kroegen, stuk voor stuk uniek in hun karakter, geen van allen bekend om hun pracht en praal. Zo is er ook café De Schieweg. Wat direct opvalt, is dat er in dit cafe wat te doen is. We worden begroet door een groep vrienden die bij de bar druk in de weer zijn met karaoke. De aangeschoten jongens hebben de controle over dit spel al volledig over genomen. Met eigen teksten, aankondigingen tussen de nummers door en veel gelach kan het hele cafe meegenieten van hun dominantie over de felbegeerde microfoons. Gezellig!

Links van de ingang bevindt zich een leeg zitgedeelte, wat zo uit een chinees restaurant afkomstig kan zijn, met vaste bankjes rond zeshoekige tafels. Daar is weinig te doen vanavond. Achterin het café is het dartgedeelte waar duidelijk aandacht aan is besteed. Twee banen zijn van alle gemakken voorzien: Whiteboards, electronische scoreboards, een afstandsbalk en zelfs bordjes met de tekst "baan 1" en "baan 2", mocht je in de war raken. Ik ben niet zo'n darter maar kan me goed voorstellen dat het fijn is om een keer geen last te hebben van het publiek dat zo door de banen heen loopt. Naast darten, karaoke en biljarten worden hier zaken georganiseerd. Er schijnt een fout feest te zijn. Op het krijtbord wordt een pub quiz aangekondigd waar we direct voor worden uitgenoodigd door de barvrouw.

Cafe Schieweg is duidelijk een cafe door en voor de buurt en dit keer is het niet een stuk vergane glorie. Geen voormalige havenarbeiders van tachtig jaar die met jenever oude tijden terughalen. Het publiek lijkt tussen de 20 en de 40 jaar oud te zijn. Maar vergis je niet, het zijn niet de yuppen die je in de zomer in het Vroesenpark tegenkomt. Het zijn de "gewone" bewoners van de buurt. Ze zijn er voor een leuke avond met hun vrienden, niet om te showen hoe ze hun carbonfootprint verminderen door biologisch bier te drinken. De mensen hier zijn vrienden en willen er samen wat leuks van maken. Dus terugkomend op de poort van Rotterdam: Op dit eerste café dat een Amsterdammer aan zal treffen op weg naar het centrum mogen we trots zijn, omdat dit café net als Rotterdam gewoon lekker down-to-earth is.

Meer lezen/zien?

Terwijl wij van 010bars.nl een beetje op stoom beginnen te geraken lijkt - gegeven hun stille facebookpagina en defecte website - de swung er een beetje uit bij De Vrienden van de Bruine Kroeg. In 2012 brachten ze het nog tot een journalistieke reportage met hun bezoek aan deze kroeg.

 

Hipster rating edit

Hipster rating

2
,6
Total votes: 1113

Titel

Tafelkleedjes rating

2
,6
Total votes: 1089