Titel
Café De Grootste Slok
Café De Grootste Slok
Auteur: Wally
Het is herfst geworden in Rotterdam. En de herfst, die is immer passend voor het gemoed van de stad. Rauw van buiten, warm van binnen. Ik ben rusteloos deze avond. Niemand om een drankje te doen, terwijl ik sta te popelen om een nieuwe ontdekkingstocht te verrichten. Dan maar een keer alleen naar het café? Ik doe het, met een boek onder mijn arm dat ik al maanden aan het lezen ben, maar waarin ik slechts mondjesmaat progressie boek. Het boek gaat over de Dertigjarige Oorlog. Waarschijnlijk slaag ik erin om het uit te krijgen in een dertigste van de tijd die de belligerenten van dat conflict nodig hadden om hun strijdbijlen te begraven.
Ik ga op zoek naar een kroeg waar ik ongestoord kan doen wat ik ook thuis had kunnen doen deze avond: Lezen. Ik aarzel daarbij als ik loop door Spangen. Nee, ik heb geen zin in die vage migrantenkroegen rond Marconiplein. Ze denken vast dat ik gek ben als ik daar ga zitten met een boek onder mijn arm (en niet geheel onterecht, dat dan weer wel). Ik sla vlak voor die foeilelijke witte flats op het Marconiplein af naar links. De Schiedamseweg op, richting Delfshaven. Passeer wat dönertenten. Een bloemengroothandel. Weer een paar dönertenten. Dan de MC Donalds. Rechts van me zie ik eindelijk een kroeg, eentje met een lichtgevende kerstman met zijn rendieren. Kerstverlichting in oktober. Dat is obscuur, daar moet ik wezen. Ik ga naar binnen.
Even moet ik rillen van genot. De kroeg heeft tafeltjes met Perzische kleedjes. Sparta parafernalia aan de muur (rood-wit is onze glorie, rood-wit zit ons in het bloed). Een rookhok met gokkasten. En een barvrouw uit duizenden. Ze loopt op me af en ik wijs naar het bokbier dat aangegeven staat op de tap. Bokbier is op, maar ze heeft een flesje koude lentebok voor me. Van Brand. In de herfst! In stilte doe ik een dansje, waarna ik ga zitten aan zo'n houten tafeltje met kleedjes, mijn boek tevoorschijn haal en ga lezen over de Franse interventie in de Dertigjarige Oorlog. Zij zet mijn glas klaar en ik? Ik geniet. Met ook nog eens heerlijke, rustgevende muziek op de achtergrond, zijn deze vijf minuten even mijn verblijf in de hemel.
Idylles zijn er echter om verstoord te worden. Ik lees over waarom Richelieu eigenlijk Olivares moet dwarszitten, terwijl er een man bij me komt staan. "Wat lees je?", vraagt hij. Ik ben beleefd en zie een kans om mijn kennis te etaleren. Dat de Dertigjarige Oorlog verweven was met de laatste dertig jaar van "onze" Tachtigjarige Oorlog tegen de Spanjaarden. Dat de Spanjaarden om hun legers in het huidige België te krijgen, dat ze wilden behouden tegen de Hollandse opstandelingen, door het Duitse Rijk moesten trekken en dat het dan niet handig is als daar een burgeroorlog woedt. De man is onder de indruk, voornamelijk van het lettertype in mijn boek. "Zulke kleine lettertjes, dat je dat kan lezen joh! Kijk, ik ben katholiek en ik heb een bijbel op mijn telefoon, zulke letters!" Het bewijs daarvan wordt ongevraagd gegeven.
Ik doe meerdere pogingen om weer naar mijn boek terug te keren, maar tevergeefs. "Het is leuk hier joh in Rotterdam!," schreeuwt-ie met onvervalst Haags accent. "Ik kom hier zomaar opeens zo'n wijze man als jou tegen, heel bijzonder!". Hij is duidelijk nog niet uitgepraat, maar ik wil terug naar de Dertigjarige Oorlog! De man ratelt, mijn nonverbale communicatie negerend, vrolijk door, tot irritatie van de barvrouw. "Kappen nou!," zegt ze. "Ja, maar, hij praat toch met me?" "Dat heet beleefdheid, kan jij nog wat van leren!" "Nou zeg, ik vind dat je hem te veel in bescherming neemt!" "Dat bepaal ik zelf wel, ik ben hier de baas en ik wil dat al mijn klanten het naar hun zin hebben. Als deze mijnheer even lekker wil lezen dan mag hij dat." "Mag ik dan nog een drankie van je?" "Nee, je hebt genoeg gehad, ga nou maar gewoon naar huis, naar die vrouw van je!"
Ik hou van deze barvrouw én van deze kroeg! Ze verdient een zeer eervolle vermelding en een overdaad aan vrolijk bezoek. I luv Delfshaven.
Meer lezen/zien?
Het boegbeeld van de Likt komt ook graag in Café de Grootste Slok