Titel

Cafe de Ouwehoer

Cafe de Ouwehoer

Sunday, 02 August 2015
Delistraat 36c

Gastauteur: The Shower

Een zomerse dag op de Kaap. Als je vanaf Hotel New York over de Hoerenloper (officieel de Rijnhavenbrug) gaat, loop je al gauw tegen een nieuw café aan met de toepasselijke naam De Ouwehoer. De naam een referentie aan het roerige verre verleden van Katendrecht, waarin de zeelui waggelend over de kade rechtstreeks naar de hoeren gingen. Niks van dit alles nu, want De Kaap is sindsdien meerdere malen veranderd en heeft nu de laatste jaren een opknapbeurt gehad. Dat is te merken. Geen hoertjes meer, maar spelende kinderen en in plaats van Chinese gastarbeiders nu toeristen.

De verpauperde ghetto is uit het zicht van het Deliplein verdwenen. Om ons heen bruist het, een groepje mensen eet bij de Delibird en er skate een man van middelbare leeftijd rondjes over het plein. De kroegeigenaar hangt de vlag van Rotterdam en een piratenvlag (knipoog weer naar het zeemansverleden?) op, kinderen steppen en naast ons drinkt een net stel van middelbare leeftijd een wijntje. En terecht blijkt later, want de wijn bij de Ouwehoer is van goede kwaliteit. Ondertussen vertelt een van onze medegenoten een anekdote over Caesar die de Rubicon overstak terwijl ik een slok van het Anchor biertje van de tap neem. Maar ik dwaal af, want buiten in de zon op terras lijkt alles prachtig, maar binnen ervaar je pas de sfeer van een kroeg.

Wat is deze bruine kroeg van binnen mooi aangekleed, met veel oog voor detail en opsmuk. Ornamenten aan het plafond, schilderijen van madames en hertenschedels aan de muur. En een prachtige grote bar met vele soorten whisky. De aankleding doet me sterk denken aan de Moulin Rouge. Zelfs de WC’s zijn in dezelfde stijl aangekleed. Niet voor niets heeft dit café al een nominatie voor mooiste klassieke kroeg van Nederland op zak.

Toch knaagt er iets bij mij, misschien omdat het zo zomers weer is en het buiten bruist, maar binnen… Een mooie kroeg, veel opsmuk, maar bijna steriel afgewerkt. Ik mis het gevoel van een obscure bruine kroeg, de verhalen die een afgetaaide barstoel en een vlek op de muur me vertellen. Stel mezelf de vraag of de naam Ouwehoer wel zo geschikt is voor deze kroeg. Een te jonge kroeg, prachtig interieur, waar het zeker goed toeven is, maar waar eerst nog flink geouwehoerd moet worden voordat de kroeg de sfeer en de historie uitademt van een echte bruine kroeg.

Meer lezen/zien ?:

Volgens sommige bewoners hanger er donkere wolken boven het charmante Deliplein door de bouw van een groot appartementencomplex. Zie hier
 

" 'De Ouwehoer is gewoon een lekkere ouderwetse bar, waar je bij wijze van spreken moet kunnen boeren en moet kunnen zeggen: "Hé, ouwehoer!"', aldus de eigenaars in een interview

 

 

Hipster rating edit

Hipster rating

2
,7
Total votes: 1092

Titel

Tafelkleedjes rating

2
,6
Total votes: 1082