Titel

Cafe Freddy's Place

Cafe Freddy's Place

Wednesday, 19 August 2015
Franselaan 154

Gastauteur: The Architect

 

Oud Mathenesse, het zou niet juist zijn om deze wijk als vergeten te duiden. Elke Rotterdammer kent de naam, maar niet de inhoud. Ook verlaten is het verkeerde woord. De avond dat wij ons even een deel van deze regio mochten voelen, gebeurde er zoveel dat ik er normaal geld voor zou betalen. Maar het feit blijft, wie vanaf de Mathenesserbrug naar de overkant kijkt zal zijn blik onherroepelijk naar Delfshaven richten. Onterecht naar mijn mening. De brug over, voorbij Marconiplein en recht door het Witte dorp vinden wij ons bij café Freddy’s place.

 

Op het eerste gezicht geen ouderwetse kroeg en zeker geen hip café waar zondag een barbecue staat met organisch vlees om de wielrenners met snorren te bedienen. Aan het publiek, de aankleding en de locatie te zien lijkt het me een sportcafé met de nadruk op, hoe kan het ook anders, Sparta. Na wat gesprekken blijkt deze indruk deels juist, men wil wel met ons darten, is Feyenoord of Sparta fan en de trouwe klanten, die met een plaatje aan de bar vereerd worden, komen trouw voor en na de wedstrijd een biertje drinken. Of een PSVtje, wat port, sherry of vermouth blijkt te betekenen. Niet in een mix maar gewoon apart.

Het verhaal is hiermee echter niet compleet. Het kost wat moeite en charmes om de barvrouw aan het praten te krijgen maar dan horen we ook alles. De kroeg die doordeweeks dienst doet als buurtkroeg voor oude Rotterdammers blijkt in het weekend bezocht te worden door de nieuwere bewoners van de wijk. Met naar de mening van de toogdame, te harde en snelle muziek. En als we dat weten, zien we ook de hints die we al hadden moeten oppikken.

Water uit de tap en bier in flesjes, een fles grog (kennelijk een antilliaanse lekkernij) en een poster voor een eetfestijn met Surinaamse broodjes. De kroeg heeft duidelijk twee gezichten, en ze heeft er ons maar een laten zien. Op de lange fietstocht terug hebben we het weemoedig over het verdwijnen van de ouderwetse bruine kroeg. Misschien terecht, maar hoe mooi zou het zijn als café’s in een gemengde buurt een gemengde functie kunnen vervullen.

Meer lezen/zien?

Het is niet altijd pais en vree geweest in café Freddy's, maar er wordt hard gewerkt aan reputatieverbetering

 

Hipster rating edit

Hipster rating

2
,6
Total votes: 873

Titel

Tafelkleedjes rating

2
,5
Total votes: 867