Titel

Cafe The Library

Cafe The Library

Thursday, 25 June 2015
Mathenesserplein 31)

Auteur: Wally

Het Mathenesserplein is een plein waar de meeste Nederlanders en zelfs de meeste Rotterdammers geen beeld bij hebben. Zonder grootse emoties op te wekken vegeteert het in het urbane bestaan vandaag de dag. Dat was ooit niet de bedoeling. De woontorens uit de jaren twintig van de vorige eeuw moesten je het idee geven dat je, komend vanuit Spangen, nu toch echt de grote stad betreedt. Hoe anders, maar niet perse moedeloos, is het er heden, met een Blokker, een Albert Heijn, een Turks restaurant, een kerk die in een Marokkaanse moskee is getransformeerd, het schattige bloemenwinkeltje Janna’s Bloemenpleintje (inclusief vriendelijke Oost-Europese eigenares) én cafe The Library.

Het café bestaat nog niet zo lang. Ik woon sinds begin 2009 in The Westside en pas later is deze tent geopend. Het is niet een plek waar ik geregeld frequenteer, maar ik heb er al wel eens een monumentale avond meegemaakt, toen er zich een fascinerend gesprek ontspon met een bikkelharde Turkse beveiliger uit Haarlem, die bleek bij te klussen als barhanger annex filosoof met Nietzschiaanse levenswijsheden.  

Later kwam ik er ook om boeken te bespreken in het kader van een onvolprezen boekenclub. Want waar kan je dat beter doen dan in een café dat zich The Library noemt? Inmiddels heeft de tent een enigszins gevestigde naam en dat is al heel wat in deze contreien, waar niet ieder etablissement een lang leven beschoren is. Dat bestaan is terecht, want qua eclectische uitstraling ken ik geen café als dit. Los van het vreselijke witte systeemplafond is het er goed toeven. De vriendelijke barvrouw geeft je borrelnootjes als je een boekie leest. En de kaarters worden op hun wenken bediend met nieuwe flessen Hertog Jan en een gescheiden rookruimte die twee derde van het vrij groot bemeten café inneemt (dus blijkbaar zijn de meeste gasten rookverslaafd, denk ik dan).

De bezoekers exchangen met de barvrouw levenswijsheden (“ook hier in Holland telt alleen the money”). Er komt uit de speaker een mix van jaren negentig R&B en reggaeton. Grote breedbeeld-TV’s vertonen de hele avond voetbal (deze avond de Coppa America), wat de barvrouw doet opmerken dat ze vooral houdt van het einde van dat soort wedstrijden, want dan kan ze strakke body’s kijken.

Het meest bijzondere van dit alles is dat dit plaatsvindt in een intellectualistische setting. De hele bar is gevuld met boekenwanden waarin ook echte boeken zitten, van Hella Haasse via K. Norel tot allerlei filosofen. Niemand leest er echter daadwerkelijk. Een verdwaalde scheepsmaquette completeert de verwarring. Een agent loopt binnen om te vragen wie zijn auto hier plompverloren heeft geparkeerd.

Kortom, een heerlijke bar. Een pareltje waarin op gedurfde wijze de mix wordt gezocht tussen systeemplafonds, boekenwijsheden en hippe moderne breedbeeldbars. Een echte vrijplaats met een ontspannen sfeer waarin niemand zich buitengesloten hoeft te voelen.

Meer weten/zien?

De website van de bar, die overdag ook fungeert als eetcafé, vind je hier.  Er is ook een facebookpagina

Meer informatie over de bouw van het Mathenesserplein in de jaren twintig vind je hier

Hipster rating edit

Hipster rating

2
,6
Total votes: 891

Titel

Tafelkleedjes rating

2
,6
Total votes: 892