Titel

Cafe Postiljon

Cafe Postiljon

Friday, 07 August 2015
Noordplein 101

Auteur: Wally

Wat is eigenlijk een postiljon? Ik weet het niet, herinner me de naam eigenlijk vooral van een liedje van Herman van Veen op de kerst-CD van mijn ouders. Het is in ieder geval de naam van een café op de hoek van Zwart Jansstraat en het Noordplein en ook het meest prestigieuze café, met een traditionele maar evenwichtige inrichting waar in dit geval niet de zweem van louche praktijken omheen hangt.  Zelf ben ik hier wel vaker geweest, ook voor gewoon een happie en een drankje, maar dit keer was het motto een avondje darten.

De eigenaar wist ongetwijfeld nog niet van het bestaan van 010bars.nl , maar hij scoorde veel recensiepunten toen hij vertelde dat hij ter voorkoming van dat er en gedart en gebiljartard moest worden in dezelfde uitgebreide rookruimte, ook een dartbord vlak naast de toog had ingericht. Het zag er prachtig uit, wij pijlen gooien terwijl je buiten kon turen naar de passanten op straat. Het was sowieso een zomerse, zonovergoten topavond, waarin de pijlen soepel de trippels wisten te vinden en de Leffe op de tap zijn werk deed.

Wat maakt dit tot een goed café? Ik denk een combinatie van factoren. De kroeg is traditioneel, maar niet bekrompen. Zo kan je ook Texelse Skuumkoppe van de tap krijgen, toch een teken van moderniteit, van niet alleen maar de alom vertegenwoordigde Heineken aanbieden. En zo kent de kroeg weliswaar met zijn donkerbruine inrichting dat heerlijke gevoel van oud-Hollandsche vertrouwdheid, maar voorkomt de ruime lichtinval van de drukke straat ernaast dat de bedomptheid die door zulk een interieur kan ontstaan niet overheerst.

Het Postiljon is dit jaar 30 jaar oud geworden en barst van de sociale activiteiten. Zo is er al een fietstocht geweest langs vele Rotterdamse kroegen en komt er regelmatig (ik maak het wel eens mee) een zanger het levenslied bezingen. Het kan dan behoorlijk druk zijn, met dansende oorspronkelijke Rotterdammers, die meezingen dat het een aard heeft. Maar ook een lekkere schnitzel tegen een schappelijke prijs is er prima verkrijgbaar. Kortom, er zijn eigenlijk maar weinig kritische kanttekeningen te plaatsen bij deze leuke, optimisme uitstralende kroeg, die het wel zou mogen verdienen om een wat jonger publiek aan te trekken.

Meer lezen/zien ?

Gezelligheid troef op de Facebookpagina van cafe Het Postiljon

Het Noordplein, ooit de plek waar groente over de Rotte naar Rotterdam werd aangevoerd en er een levendige groentemarkt was, bloeit weer op via onder meer de Oogstmarkt. Meer erover lezen kan je hier.

Hipster rating edit

Hipster rating

2
,5
Total votes: 943

Titel

Tafelkleedjes rating

2
,6
Total votes: 900