Titel

Cafe Restaurant Le Havre

Cafe Restaurant Le Havre

Friday, 26 June 2015
Havenstraat 9

Auteur: Wally

Deze tent is een twijfelaar. Eigenlijk is het primair een restaurant, maar er is ook ruimte om te hangen aan de bar en er vinden met enige regelmaat optredens plaats. Dus vooruit, hij mag er bij. Le Havre heeft zijn ligging erg mee. Ingeklemd tussen buurkroegen De Oude Sluis en Ooievaar (ongetwijfeld onderwerp van latere bezoekingen) kijk je uit op de Lage Erfbrug. Je hebt gelijk een doorkijkje op een van Rotterdams meest karakteristieke straten, de Binnenweg, die al sinds mensenheugenis Rotterdam verbindt met Delfshaven, tot aan de Schie, die kloeke waterloop naar Delft.

Rondom de Lage Erfbrug is het een levendigheid van jewelste. Trams, auto’s, fietsers, scooters én voetgangers geven het grootstedelijke leven kleur terwijl ze elkaar passeren. Dus aan kijkplezier geen gebrek. Een minpuntje voor Le Havre is daardoor wel dat het met zijn minieme voorgevel een beetje in het niet valt tussen al dat verkeersgeweld. Aanloop is daarmee niet gegarandeerd en dat was te merken. Het restaurant/café was grotendeels leeg, maar dat was niet terecht.

Waarom niet? Nou, het begon al toen de barman annex ober het Lachouffe spel aan me uitdeelde omdat ik jarig was en hij dat net had ontvangen van een of andere vertegenwoordiger. Vervolgens bleek de bestelde Palm goed gekoeld voor de dag gehaald te worden. Maar het hoogtepunt was toch wel de überrotterdamse grijsharige chefkok, die met scheve koksmuts en besmeurd schort grapte en tips gaf omtrent wat te eten.

De Hamburger XL, de gemarineerde zalm en de kogelbiefstok gingen er lekker doorheen. We namen nog een biertje en betaalden, een blik werpend op het interieur. Bleek er uitzicht te zijn op Rotterdams meest pittoreske plekkie de Aelbrechtskolk van binnen (een uitzicht à la Amsterdamse grachten, maar dan harmonisch en rustiek). Én bleek er een gigantische schip gebouwd te zijn in het restaurant. Vandaar de naam Le Havre? Ik heb er niet om gevraagd, zal wel iets met een haven te maken hebben en dan in het Frans. Feit blijft dat hier een overheerlijke maaltijd gepresenteerd werd door grappig directe mensen in een sfeervolle zeemanssetting, maar met een enigszins schmutzig-rommelige edge. Mooi, tòch!

Meer weten/zien?

Een leuk stukkie over het brugwachtershuisje bij De Lage Erfbrug

De website van het restaurant/café

Hipster rating edit

Hipster rating

2
,5
Total votes: 958

Titel

Tafelkleedjes rating

2
,5
Total votes: 945