Titel

De Kaapse Brouwers

De Kaapse Brouwers

Sunday, 02 August 2015
Veerlaan 19D

Auteur: Wally

Katendrecht. Dat was vroeger treurnis. Gloriejaren met matrozen, Chinezen, prostitutie en uitgaansleven. Vervolgens sanering. En nu een tweede jeugd die zich ontluikt rondom het Deliplein, waar met een twist / als een parodie (naar persoonlijke voorkeur doorhalen wat niet van toepassing is) het verleden zich vertaalt naar 2015. Een restaurant vernoemd naar matrozen en meisjes. Een café dat zich De Ouwehoer neemt. En iets verderop, in de Fenixloodsen, de Kaapse Brouwers, onderdeel van de Fenix Food Factory.

Het ging vandaag niet om de kaasjes of de worsten of de biologisch verantwoorde kookboeken die daar uitgestald staan. Het ging om Rotterdamse IPA’s en om cider. Zelf nuttigde ik er enigen. Kaapse Bea, Kaapse Carrie en nog iets Kaaps, Kaapse Harrie ofzo. Allemaal bier met een zurige smaak want dat schijnt nodig te zijn bij Indian Pale Ale’s, niet om te zuipen soms zelfs, als je heel eerlijk bent. Dat laat onverlet dat de entourage sfeervol is. Als je de Food Factory uitloopt kan je zo met je kont op de kade zitten, de zon van de zomer in je opzuigen en je verwondering over hoe ongelofelijk hard die watertaxi’s scheuren van de veerhaven naar Hotel New York.

Ik had een zeer hipsterig publiek verwacht, maar dat viel eigenlijk wel mee. Of de baard is inmiddels uit in die community, dat kan natuurlijk ook. Het publiek was grotendeels blank en hoog opgeleid, maar niet zo Nederlands. Buitenlandse toeristen met een Rotterdam City Planner in de hand, genietend van het havensfeertje. Ja, we zijn ontdekt mensen! Rotterdammers onder mekaar, dat gaat dus verdwijnen door toko’s als deze. Laat 020 maar weer eens wat beter zijn best doen, dan blijft die trek naar het zuiden beperkt en smaakvol (leuke toeristen ja, maar hou de drugsverslaafden en hoerenlopers thuis).

Het studentikoze personeel hielp uitstekend. Ze kwamen je bierglazen weer ophalen zodat je hem niet in een dronken bui de kade weer indonderde. En het biertje dat ik bestelde bleek moeilijk tapbaar, maar onverdroten gingen ze gewoon een kwartier voor de tap hangen tot er toch echt een compleet exemplaar afgeleverd was.  Hulde dus. Het was hier goed toeven aan De Kaap. Maar wel jammer dat het kleine pierenbatje met spuit waar je met je bezwete voeten in kon hangen al bezet was.

Meer lezen/zien?

De website van de Fenix Food Factory.

Het gaat er blijkbaar de komende jaren heel anders uitzien op de Fenixloods

Hipster rating edit

Hipster rating

2
,8
Total votes: 1222

Titel

Tafelkleedjes rating

2
,6
Total votes: 1056