Titel

Proeflokaal Faas

Proeflokaal Faas

Saturday, 20 June 2015
Zwaanshals 248

Auteur: Wally

Ik hou van het Oude Noorden. Er is geen wijk in Rotterdam, waar je het gevoel krijgt in een zo authentieke Rotterdamsche (met sch) sfeer te vertoeven als deze. Niet authentiek in de zin van vroeguh. Maar authentiek in de zin van nu. Het Oude Noorden is namelijk een microkosmos van de stad. De ouwe lullen in bruine kroegen, de hipsters van 25-35 én de moslims in djellaba’s van de moskee na het vrijdaggebed lopen en leven door elkaar heen dat het een aard heeft.

Proeflokaal Faas speelt op een boeiende manier in op deze situatie. Pas geopend onder de bezielende leiding van een dertiger, tracht deze kroeg het pad naar de toekomst te bewandelen door een synthese tussen de oorspronkelijke bruine kroeg en een verhipsteriseerd speciaalbierparadijs met Chimay en de onvermijdelijke Jopen op de tap. De kekke bruine stoelen en de oud Hollandsche grauwbruine tegeltjes bij de pisbak zijn in ere gehouden met een twist. Op de bruine vensterbank vind je groene kussentjes om het een knus geheel te geven. En ook leuk, de tegeltjes bij het urinoir worden verlicht met LED-lampjes.

Aan de bar kan je niet alleen ouderwets hangen als verlopen persoon, je kan er ook hangen als het in moderne hipstergemeenschap alom vervaardigde ambachtproduct genaamd zelfgedraaide worst. Een worst die aan het eind van de kroegnacht vrolijk wordt rondgedeeld door een man met Huub Van Der Lubbe voorkomen (artistiek doch netjes), terwijl hij je vertelt dat in deze worst Deense blauwe kaas zit en dat in die andere worst zich een vermalen eend bevindt. Kortom, de zinnen worden geprikkeld.

Deze kroeg is oud en ademt naast nieuwlichterij door zijn constructie ook de sfeer uit van een roemrijk Rotterdams verleden. Daar waar de Zaagmolendrift overgaat in de Zaagmolenstraat en kruist met de Zwaanshals, daar is nagedacht over hoe je de arbeiders van vroeger tijden tevreden houdt. Door er vier kroegen te plaatsen in een vierkant waarin ze elkaar begroeten. Vandaag de dag spreekt deze liefdevolle constructie om vertier te entameren nog steeds tot de verbeelding.

Stap maar eens binnen in de kroeg met zijn uitzonderlijk hoge plafond en zijn hoge artnouveauerige glas-in-lood-ramen die ondersteunt worden door grotere lage ramen en kijk naar buiten. De tram rijdt rinkelend langs, je bespioneert de mannen (opvallend in de meerderheid) op het terras. En als je geluk hebt ben je ook nog eens getuige van een onvervalst Rotterdamse ruzie waarin een enge ziekte wordt benoemd. De conversatie in het etablissement is vrolijk en geanimeerd in deze open maar toch knusse omgeving.

Je kan dan ook constateren dat deze kroeg een aanwinst is voor het Oude Noorden, daar waar de Hollandsche bruine kroegcultuur, tegen de verdrukking in, poogt om zich door een creatieve verbinding met de toekomst te handhaven. Ik vermoed dat ze bij de Tasty Döner (de buurman van de kroeg met hippe naam en dito uiterlijk, Turks maar dan anders) erg blij zullen zijn met deze additie. Want al dat speciaalbier, dat maakt hongerig.

Meer lezen/zien?:

Een geschiedenis van het Oude Noorden vind je hier

De oude eigenaar nam jaren na zijn pensionering recent afscheid van cafe Faas en zit nu in Portugal, getuige dit filmpje en dit afscheidsmaal

De nieuwe eigenaar heeft grootse plannen en presenteert ze hier

Meer lezen/zien?:

Het mooiste liedje over pikketanussies vind je (waarschuwing, 020) hier
 

Uitleg over de oorsprong van de Noordsingel, het uiterst succesvolle Waterproject van 1854

De beroemde ganzen van de Noordsingel vind je hier in beeld

 

 

Hipster rating edit

Hipster rating

2
,6
Total votes: 1153

Titel

Tafelkleedjes rating

2
,5
Total votes: 1033